woensdag 25 januari 2017

Over Woodland rock molds, Plastiform en asfaltverharding

Geen schaatswinter maar wel een schaatsweek. Even minder aandacht voor de modelbaan. In de eerste twee weken van januari is nog wel gewerkt aan de bestrating rond het stationsgebouw. Ook zijn rotsen gemaakt en verwerkt in de helling achter het station. Vandaag een beeldverslag daarvan.

 
Het station op 25 januari 2017

De gesloten verharding (asfaltbeton) rond het stationsgebouw had in werkelijkheid een lichtgrijze kleur. Ik heb van meerdere verfsoorten een staaltje gemaakt en uiteindelijk bleek Humbrol 64 het best de werkelijkheid te benaderen. De verf werd weer met het al bekende minirollertje aangebracht en later licht opgeschuurd met schuurpapier korrel 400.

 
Weer eens vele kleuren grijs:
 
Humbrol 64 - Revell 75 - Heki Beton - Vallejo silver grey
                   Revell 76 - Heki Granit - Vallejo sky grey
                     Revell 43 - Heki Asfalt -  Vallejo light grey

De verhardingen liggen in een dwarshelling van 1 tot 2%. Alleen de verharding die in een langshelling ligt hoeft die dwarshelling niet te hebben. Als het water op de verharding maar weg kan stromen.  De asfaltverharding maak ik van 2 mm grijs karton. De dwarshelling is gerealiseerd door strookjes karton van verschillende dikte onder de verharding te plakken. In de verharding zijn openingen gemaakt waarin later putdeksels gelijmd zijn. (Noch 14218)

Het stationsgebouw blijft altijd afneembaar en past bijna naadloos in de verharding.

 
Verharding uit 2 mm grijs karton

 
Het stationsgebouw blijft uitneembaar!

In de grashelling achter het station Filisur liggen enkele rotsen. Daarnaast is op mijn modelbaan nog een grotere rotspartij noodzakelijk. Achter die rots ligt een keerlus van het omhoog klimmende spoortraject. Ik zal die rotspartij later een beetje moeten wegwerken met bomen.

 
Woodland rock molds.

De rotsen zijn gemaakt met de mallen van Woodland. Het gietmateriaal is modelgips uit een plaatselijke teken-, schilder- en hobbywinkel. Het gips gieten ging vrij makkelijk en het uit de mallen nemen ook. Ik heb het uitgenomen gips een aantal dagen laten liggen alvorens het op kleur te brengen. En daarvoor zijn de volgende kleuren gebruikt, alle verf sterk verdund (als Wash):

1. Gehele rots: Vallejo Wash 76.515 (light grey)
2. Even laten drogen
3. Plaatselijk: Vallejo 70.875 (beige brown) en 70847 (dark sand), beiden sterk verdund.
3. Goed laten drogen.
4. Wash, van boven naar beneden: Vallejo Wash 76.518 (black)

 
De verf laat details pas goed zien.

De rotsen zijn in de helling gezet en de helling is afgewerkt met Plastiform. Dat is een modelleerpoeder dat, na gemengd met water, heel makkelijk met de vingers aan te brengen is en na 1 dag hard uitdroogt. Het lijkt bij verwerking op brooddeeg, na uitharding is het houtvezel-lijm mengsel goed te bewerken met rasp of schuurpapier. En het belangrijkste: Het is licht van gewicht!

(Plastiform ontdekt in Rail Magazine 337, TT modelbaan "Diespe" van Diederik Speksnijder)

 
Aanwerken met Plastiform.

 
De rots verwerkt in de helling.
 
 
Weer een stukje verder!

 
Wordt vervolgd, Jan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten